Forum pentru Radioamatori, Radioamatorism, Electronica si Radiocomunicatii
08 Septembrie 2010, 21:42:14 *
Bine ai venit, Vizitator. Trebuie să te autentifici sau să îţi creezi un cont.

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.
Noutăţi: Va rugam sa alegeti corect sectiunea si forum-ul corespunzator cand postati un mesaj.

Pagina principală   Ajutor Caută Autentificare Creează un cont  
Acces Rapid in Forumul Radioamatorilor
Vreau sa fiu radioamator Regulamentul actualizat Gazeta de perete - Articole Practici de operare
Discutii tehnice Pregatirea pentru Situatii de urgenta Programe - YOFF Programe - SOTA YO
APRS Repetoare VHF Repetoare UHF CB & PMR 446
Vanzari Cumparari Schimburi Impresii de afaceri
Pagini: [1]   În jos
  Imprimă  
Ajutor Subiect: ROS-Un nou mod digital  (Citit de 3396 ori)
0 Utilizatori şi 3 Vizitatori pe acest subiect.
yo3hjv
Administrator

Popularitate: 68
Deconectat Deconectat

« : 22 Februarie 2010, 15:45:59 »

Pe 18 februarie 2010, 20:56 UTC a fost transmis pentru prima data un mesaj in noul mod digital ROS.
Acest mesaj a fost trimis de EA2LE din Vitoria (Spania) si receptionat la Universitatea  Twente (Olanda), binecunoscuta pentru preocuparile in domeniul receptiei HF (webSDR).
Frecventa pe care a fost receptionat mesajul a fost 7.065 MHz iar distanta parcursa a fost de 1265 km.
Noul mod digital opereaza asemanator cu modul Domino, desi asemanarile se opresc la faptul ca este un mod MPSK.
Cu toate acestea, producatorul il anunta ca fiind un mod Spread Spectrum (FHSS), oarecum impropriu.
Din acest motiv, in USA nu va putea fi folosit deoarece FCC interzice FHSS in benzile HF.
Totusi, pe noi, radioamatorii europeni, nimic nu ne impiedica sa il experimentam, cu atat mai mult cu cat, YO4CVV din Galati deja a trecut la experimentari.
Mi se pare extraordinar faptul ca, in program, a fost implementata o rutina de confirmare a receptiei prin email. In acest sens, programul transmite un email la receptia corecta a mesajului.
Programul permite transmisia cu 16bd sau cu 1bd, acest din urma mod fiidn adecvat pentru raport semnal zgomot foarte mic (-35dbs S/N)!
Programul se poate descarca aici: http://www.box.net/shared/voqoxl976z
In atasament este documentatia aferenta dar si programul in arhiva zip.

Ca la orice mod digital, atentie mare la incarcarea etajului final! Adica, aveti grija ca indicatia power-metrului sa arate aproximativ 75% incarcare din puterea maxima dar indicatia ALC sa nu depaseasca 5%. Cel mai bine este ca ALC sa nu indice nimic.

Frecventele propuse sunt:

* 1.840

* 3.60360 (exclusiv 1 baud)
   * 3.60605 (exclusiv 16 bauds)
   * 7.053
    * 14.101
    * 28.300

USB USB USB USB USB PESTE TOT
« Ultima modificare: 23 Februarie 2010, 23:02:57 de către yo3hjv » Memorat

Adrian
YO3HJV
Pagina mea
nicuspring
incepator
*

Popularitate: 0
Deconectat Deconectat

« Răspunde #1 : 05 Aprilie 2010, 07:53:05 »

Hrisots a Inviat !
 Incerc si eu sa imi aduc aportul pentru promovarea acestui nou mod digital, care desi este la inceput, vad ca incearca sa isi faca loc cat mai repede in traficul radioamatorilor. Pentru inceput, postez si versiunile mai noi ale dezvoltatorului.
Succes si cat mai multe dx-uri. 73!
Nae
Memorat
YO3FTI
Membru SRR

Popularitate: 13
Conectat Conectat

4% din Univers este materie. 96% nu se stie ce e!

« Răspunde #2 : 20 Iunie 2010, 21:03:53 »

Salutare,
am incercat noul mod digital in HF si functioneaza surprinzator de bine.
Am reusit din prima cateva qso-uri cu corespondenti din Rusia care lucrau cu 5W.
Am incercat si eu sa emit cu 5W fara succes din cauza unei antene foarte mici (6,3 m doar, situata intre blocuri la aproximaitv 6 m de sol) si am setat la 25W - putere la care eram copiat in conditii bune.

am o nelamurire:
pe waterfall nu vad aproape nimic - desi in partea de sus apar qso-ourile.
Se distinge cu greu doar tonul de inceput. Se poate face cumva mai vizibil waterfall-ul?
Memorat

73,
Andrei - YO3FTI, membru SRR
Yaesu 857D + BB6W (home made LW), Yaesu VX-7R, Motorola GP680
log online
QSO Map
yo3hjv
Administrator

Deconectat Deconectat

« Răspunde #3 : 20 Iunie 2010, 21:49:45 »

A aparut ROS 4.3.0 dar e prea mare ca sa il atasez aici.

Se poate descarca de aici: http://download980.mediafire.com/muzw2kgxttgg/hmumdtndtqm/ROS+v4.3.0+Beta.zip

Andrei, cred ca trebuie sa iei legatura cu realizatorul programului pentru contrastul de waterfall.
Ai incercat sa maresti nivelul de intrare in PC?
Memorat

Adrian
YO3HJV
Pagina mea
YO3FTI
Membru SRR

Conectat Conectat

« Răspunde #4 : 20 Iunie 2010, 22:39:11 »

Problema rezolvata - am pus intrarea pe line in in loc de microfon (cu care lucram de obicei in Dm780) si acum se vad mai multe semnale in waterfall.

Thx Adrian
Memorat

73,
log online
QSO Map
yo3hjv
Administrator

Deconectat Deconectat

« Răspunde #5 : 20 Iunie 2010, 23:11:42 »

Aaaa, deci era prea mare nivelul sa inteleg!
Bine de retinut!
Welcome!
Memorat

Adrian
YO3HJV
Pagina mea
YO3FTI
Membru SRR

Conectat Conectat

« Răspunde #6 : 25 Iunie 2010, 01:09:23 »

Se pare ca producatorul soft-ului devine din ce in ce mai prolific - apar versiuni noi aproape in fiecare zi.

Azi am descarcat versiunea 4.4.0 beta (in conditiile in care ieri era doar 4.3.5). Principala diferenta este posibilitatea adaugarii unei imagini a qsl-ului la emailul de confirmare care se trimite dupa un QSO.

Pe hamspots.net exista si o pagina unde se raporteaza legaturile ROS in mod automat.
Se pot observa acolo pe langa europeni, rusi, japonezi, cubanezi  Şocat Şocat si americani - desi se pare ca in SUA nu ar fi legal acest mod de lucru  Huh
Si datorita posibilitatii de a realiza dx-uri cu putere mica - acest nou "os de ROS"  Rânjet devine tot mai popular.
Memorat

73,
log online
QSO Map
yo3hjv
Administrator

Deconectat Deconectat

« Răspunde #7 : 14 Iulie 2010, 10:23:51 »

Iata ca nu numai la romanica se petrec lucruri aiurea!
Jose Alberto, inventatorul ROS a decis sa inceteze dezvoltarea programului ca urmare a comentariilor defavorabile postate pe diferite site-uri si liste de discutii.
Ultima versiune lansata este ROS 1.0.

Articolul original aici: http://rosmodem.wordpress.com/
Memorat

Adrian
YO3HJV
Pagina mea
4x1ad
impresionist

Popularitate: 43
Deconectat Deconectat

Daca antena buna nu e, nimic nu e ...

« Răspunde #8 : 14 Iulie 2010, 10:33:13 »

Mi se pare ca formularea din postarea lui, lasa loc la o eventuala razgandire, daca suficienti de multi hami i-o vor cere.
73
4X1AD

Iata ca nu numai la romanica se petrec lucruri aiurea!
Jose Alberto, inventatorul ROS a decis sa inceteze dezvoltarea programului ca urmare a comentariilor defavorabile postate pe diferite site-uri si liste de discutii.
Ultima versiune lansata este ROS 1.0.

Articolul original aici: http://rosmodem.wordpress.com/
Memorat

73's
Morel
4X1AD
YO3FTI
Membru SRR

Conectat Conectat

« Răspunde #9 : 14 Iulie 2010, 10:48:33 »

Deja multi fani i-au cerut sa se mai gandeasca.

Problema insa e alta - dezvoltatorul nu este radioamator si era oarecum firesc sa existe o anumita stare de excludere din partea altor radioamatori care se ocupa cu softuri, site-uri si clustere (vezi ex. lui VK3AMA - detinatorul lui www.hamspots.net)
S-a pus si problema daca dezvoltatorul nefiind radioamator nu o sa ceara cumva bani pentru soft peste ceva timp - aici e discutabil - pentru ca totusi sa faci un soft de la zero nu e chiar simplu (necesita foate mult timp si testare) si trebuie sa fii foarte pasionat si altruist ca sa nu te gandesti si la un profit cat de cat.

Orgoliile sunt mari indiferent de tara sau continent - aici cred ca putem sa stam linistititi ca nu numai la noi e asa - doar ca afara sunt de obicei mai civilizati si nu isi spala rufele in public.

Oricum chiar si daca se va opri aici dezvoltarea - softul e destul de bun si permite efectuarea de qso-uri cu nivele mici de semnal - eu unul il folosesc zilnic - pentru ca datorita conditiilor proaste din QTH-ul actual in alte moduri de lucru (cu exceptia lui WSPR) nu am obtinut rezultate similare.
Memorat

73,
log online
QSO Map
yo3hjv
Administrator

Deconectat Deconectat

« Răspunde #10 : 14 Iulie 2010, 11:10:01 »

Hm.... uite o chestie...
ROS foloseste si transmite adresa de email.
Am observat pe hamspots ca se incearca culegerea acestor adrese de email. Potentialul este evident periculos pentru "linistea" contului de email. Sau gresesc?
Memorat

Adrian
YO3HJV
Pagina mea
YO3FTI
Membru SRR

Conectat Conectat

« Răspunde #11 : 14 Iulie 2010, 11:26:47 »

Nu am observat la hamspots cum e cu culegerea adreselor de email - insa daca apar in clar pe undeva sunt gramezi de boti pe net (programe automate de cules informatii de pe site-uri) care le pot culege.

Eu am gasit solutia salvatoare - adresa_de_email@gmail.com - astia au niste filtre de spam super tari - nu cred ca ii poate ajunge cineva in materie de filtrare.
Memorat

73,
log online
QSO Map
YO3FTI
Membru SRR

Conectat Conectat

« Răspunde #12 : 18 Iulie 2010, 12:08:18 »

ROS mode is back! - au aparut deja noi versiuni - ultima fiind 4.7.5 (http://rosmodem.wordpress.com/)

Singurul aspect negativ este ca modul ROS nu mai este prezent pe hamspots (cica din motive de spam - eu personal cred ca din motive de "ham-ego") - insa activitatea de sked continua pe http://www.ham2ham.com/room307_ros.php.
Memorat

73,
log online
QSO Map
YO3FTI
Membru SRR

Conectat Conectat

« Răspunde #13 : 25 August 2010, 00:17:38 »

Creatorul programului - dl. Jose Alberto Nieto Ros e o persoana foarte perseverenta care desi nu este radioamator licentiat (inca - caci receptii am remarcat ca face in fiecare zi pe site-ul olandezilor de la Twente) se straduieste destul de mult sa faca un program cat mai bun.

Saptamanal apare cate o noua versiune fie imbunatatita substantial fie care rezolva anumite bug-uri.
Ultima versiune este 5.3.2 beta.

Ce am remarcat nou la ultimele versiuni:
- integrarea cu site-urile pskreporter si dxfuncluster;
- control imbunatatit al interfetei cu statia radio - deja are o lista intreaga de modele de statii (dintre cele mai uzuale) cu care se conecteaza fara probleme;
- integrarea cu eqsl.cc - se poate trimite direct la eqsl informatia din log odata cu salvarea acestuia in format adif;
- integrarea cu qrz.com logbook cf. cu specificatiile adif 2.2.5
- spectrul de frecvente s-a largit destul de mult - de la 136 kHz la 144 MHz (incluzand si banda de 70 MHz);
- alarma de activitate via PC speaker sau un fisier wav sau mp3 din calculator;
- compatibilitate de la Windows 2000 in sus;
- afisarea tarii si a steagului la selectarea unui indicativ;

Un neajuns al programul ar fi ca deocamdata nu se pot face legaturi decat pe frecvente fixe - in felul asta fiind posibl ca in anumite momente sa fie multe statii pe aceeasi frecventa facand destul de greu de urmarit o legatura - sunt curios cum va rezolva aceasta problema.

Oricum modul ROS este foarte eficient in conditiile propagarii destul de slabe din ultima vreme sau a lucrului QRP iar softul promite sa ajunga foarte performant daca se pastreaza ritmul actual.
Memorat

73,
log online
QSO Map
Forum pentru Radioamatori, Radioamatorism, Electronica si Radiocomunicatii

Criza, criza, dar exista si discount-uri! Da click pe imagine.

Memorat
Pagini: [1]   În sus
  Imprimă  

Schimbă forumul:  

free counters

Creative Commons License
This work by Societatea Romana a Radioamatorilor is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Romania License.

Director web eLinks.ro

Submit Your Site SmartNetBook.ro

Cazare hoteluri pensiuni
Cazare Eselnita

Detector radar, detectoare radar, detectoare radar Bel, detectoare radar cobra, detectoare radar Whistler, camere foto video digitale, camere video, statii radio, statie taxi, Romania, Bucuresti.

Creat cu MySQL Creat cu PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Validat cu XHTML 1.0! Validat cu CSS!