YO3IEW
impresionist

Popularitate: 10
Deconectat
|
 |
« Răspunde #60 : 25 Iulie 2010, 17:34:01 » |
|
Am remarcat si eu acest lucru - in anumite cazuri se auzea cu o modulatie un pic prea mare si semnalul era putin distorsionat.
Sa zicem ca n-ar fi o problema ca multe statii portabile "netunate" au modulatii mici si ajuta sa fie mai in limita, dar ma referam prin "tare" ca semnal, sunt locuri unde intra s9 la ureche curat si totusi abia ma aud pe el cu 4w, cu fasait samd... si sunt doar vreo 3.6km in linie dreapta, ma gandesc ca e normal avand in vedere puterea te pacaleste dandu-ti impresia ca e puternic semnalul din locatia de proba cand de fapt abia razbesti. Refacand calculele acuma conform cu locatia corecta cred ca totusi e bine cum merge, daca ma aude cat de cat din curte si am blocuri de 10 etaje langa mine care ma ecraneaza spre sud-est si totusi ma ia la limita el neavand cine stie ce elevatie in raport cu cladirile inalte (bloc + vreo 75m la sol), e posibil ca din zona degajata sa mearga normal, n-am apucat insa sa testez.l
|
|
|
|
|
Memorat
|
Yaesu ft-1802e Proxel 832NFA
|
|
|
|
yo3hjv
|
 |
« Răspunde #61 : 25 Iulie 2010, 19:38:44 » |
|
Ideea cu puterea mare este ca sa se faca auzit in cele mai dificile locatii. Este in studiu si montarea unui preamplificator.
Telefonul la care "raspunde" repetorul este: 0740-164.555
Procedura este urmatoarea: La formarea numarului, in statie se aude un semnal DTMF (pentru apel selectiv) urmat de sunet de telefon. Interfata are autoanswer, ceea ce inseamna ca apelul venit dinspre linia telefonica este pus in eter imediat, fara sa fie nevoie sa se raspunda. In momentul in care se accepta apelul, repetorul intra in emisie, permanent, pe toata durata efectuarii legaturii telefonice. In acest interval, statiile radio pot sa raspunda fara sa astepte o intrerupere a emisiei repetorului (acesta este duplex, aude corespondentul chiar si cand este in emisie).
Daca, dupa activarea legaturii telefonice, timp de 30 de secunde nu este nici o statie care sa raspunda, legatura va fi intrerupta automat. Inainte cu 10 secunde de intreruperea legaturii telefonice, pe radio se emit avertismente acustice (un bip/secunda). Durata permisa pentru o convorbire telefonica este de maxim 3 minute, dupa care aceasta se intrerupe automat; de asemeni, cu 10 secunde inainte de intrerupere, utilizatorul de statie radio este avertizat prin tonuri.
Cum am mai spus, convorbirea telefonica este full break-in, adica corespondentul cu statie radio poate intra in emisie oricand pentru a raspunde corespondentului care a format numarul. La apelarea repetorului din linia telefonica se respecta prevederile regulamentului, adica se identifica fain frumos corespondentul, prin indicativ complet. Repetorul este administrabil remote, deci nu abuzati va rog. Multumesc.
|
|
|
|
« Ultima modificare: 25 Iulie 2010, 20:05:03 de către yo3hjv »
|
Memorat
|
|
|
|
yo3hqn
erou

Popularitate: 24
Deconectat
3m (receptie), 2m si ocazional 70 cm
|
 |
« Răspunde #62 : 26 Iulie 2010, 10:52:36 » |
|
La Fundulea functioneaza doar de pe mobila cu 5 W, portabila il aude S2-S3, mobila cu antena sus S6-S7. Se deschide destul de greu de la sol cu 40 W si antena SG7900 pe masina. Singurul rep UHF care se deschide din portabil e celebrul 460.500  . Eu zic ca repeterul e foarte util in conditii de mobil pe 30 km raza de Bucuresti si in portabil pe 5-6 km sau mai mult dar doar din locuri inalte si cu deschidere spre el.
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
yo9hzn
incepator
Popularitate: 4
Deconectat
|
 |
« Răspunde #63 : 26 Iulie 2010, 11:19:17 » |
|
Partea de VHF sigur are probleme. Ma asteptam sa vina la mine macar apropiat de R2x sau YO3i, insa nu exista deloc acolo, nici macar noaptea cand propagarea a devenit extrem de puternica. Oricum, frumoasa initiativa. Felicitari!
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
yo3hjv
|
 |
« Răspunde #64 : 26 Iulie 2010, 17:04:12 » |
|
Mi-a fost tare rau azi, am zacut si nu am apucat sa merg sa rezolv povestea. Am o banuiala: la montarea mufei pe cablu, cred ca un firisor de masa s-a asezat pe central si e in scurt! Eu sunt la 2 km de el si nu intra in portabila!
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
YO3FTI
Membru SRR

Popularitate: 13
Conectat
4% din Univers este materie. 96% nu se stie ce e!
|
 |
« Răspunde #65 : 26 Iulie 2010, 17:21:30 » |
|
Mi-a fost tare rau azi, am zacut si nu am apucat sa merg sa rezolv povestea. Am o banuiala: la montarea mufei pe cablu, cred ca un firisor de masa s-a asezat pe central si e in scurt! Eu sunt la 2 km de el si nu intra in portabila!
Totusi din anumite zone intra chiar daca mult mai slab fata de UHF - deci nu cred ca ar fi un scurt - nu ar trebui sa intre statia in protectie in caz de scurt? Dar nu e graba - ca doar e in teste nu? Mai intai sa te faci bine si pe urma restul.
|
|
|
|
|
Memorat
|
73, Andrei - YO3FTI, membru SRR Yaesu 857D + BB6W (home made LW), Yaesu VX-7R, Motorola GP680 log onlineQSO Map
|
|
|
|
yo3hjv
|
 |
« Răspunde #66 : 26 Iulie 2010, 22:57:30 » |
|
Pai, intra in protectie, isi scade puterea foarte mult, pe la vreo 5-6 W. Totusi, daca era cum trebuie, chiar si cu 30mW trebuia sa il aud! In fine. O sa vad maine, daca ma intremez...
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
yo3hjv
|
 |
« Răspunde #67 : 27 Iulie 2010, 13:09:47 » |
|
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
yo3hjv
|
 |
« Răspunde #68 : 27 Iulie 2010, 16:17:24 » |
|
Am urcat la repetor si am rezolvat problema. Se pare ca adaptorul MiniUHF<>UHF facea unele figuri (ca de obicei  ) dar am rezolvat. Acum merge OK. Atat de bine incat a fost nevoie sa activez CTCSS 203,5 pe VHF pentru a elimina interferentele cu emitatoarele de pe Bancorex. Probele au fost satisfacatoare.
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
Delta04
YO3IBW
Membru SRR

Popularitate: 21
Deconectat
|
 |
« Răspunde #69 : 27 Iulie 2010, 17:45:04 » |
|
Trebe un cablu mai bun pe partea de VHF. In rest, no problem. Placerea a fost de partea mea. 
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
yo3hqn
erou

Popularitate: 24
Deconectat
3m (receptie), 2m si ocazional 70 cm
|
 |
« Răspunde #70 : 27 Iulie 2010, 17:55:41 » |
|
Trebe un cablu mai bun pe partea de VHF. In rest, no problem. Placerea a fost de partea mea.  Si ai mei stau langa bancorex, chiar mai aproape, e o zona naspa de tot radio vorbind, unul din motivele care m-au facut sa nu ma agit sa-mi pun antena pe bloc (cu vizibilitate directa catre antene) si sa o tin mai jos in balcon protejata de o cladire 
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
YO3FTI
Membru SRR

Popularitate: 13
Conectat
4% din Univers este materie. 96% nu se stie ce e!
|
 |
« Răspunde #71 : 27 Iulie 2010, 21:23:20 » |
|
Fiind plecat astazi din Bucuresti pe A1 am testat un pic repetorul de la distanta din mobil. Conditiile de lucru: Portabila Yaesu VX-7 cu 5W si antena pe masina.
Pe UHF - il deschideam cam pana la km 30 (fiind copiat perfect inteligibil pana la km 21)- iar receptie inteligibila am remarcat pana pe la km 38-40. Mai departe sporadic prin reflexii l-am auzit pana pe la km 60.
Pe VHF nu l-am testat decat la intoarcere si il intrucat a fost setat si un CTCSS proaspat pe care nu am apucat sa-l setez si in portabila - nu l-am testat decat la receptie de pe la km 35 inspre Buc.
Probabil ca avand o dotare mai serioasa: antena + 50W ar trebui sa se deschida confortabil de la 50-60 km.
|
|
|
|
|
Memorat
|
73, Andrei - YO3FTI, membru SRR Yaesu 857D + BB6W (home made LW), Yaesu VX-7R, Motorola GP680 log onlineQSO Map
|
|
|
|
yo3hjv
|
 |
« Răspunde #72 : 28 Iulie 2010, 00:09:12 » |
|
5W pe masina este suficient pentru acoperire in Bucuresti in conditiile date. Acuma, ce nu se intelege prea bine este ca un repetor in oras, in conditii de locatie "pe bloc" asigura o acoperire relativa in conditii de portabil. Da Delta, un cablu mai serios pe VHF ar mai imbunatati nitel conditiile, dar nu prea mult, pentru ca acelasi cablu ar permite si semnalelor "parazite" sa patrunda in front-end-ul statiei. Cablu mai bun+filtru trece banda, da, asta e o solutie, intr-adevar! Deocamdata ramane asa, urmeaza sa mai largesc gaura de trecere pentru ca, din pricina cablului prea gros nu se poate inchide fereastra!
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
YO2BTW
incepator
Popularitate: 7
Deconectat
|
 |
« Răspunde #73 : 30 Iulie 2010, 15:28:58 » |
|
Ideea cu puterea mare este ca sa se faca auzit in cele mai dificile locatii. Este in studiu si montarea unui preamplificator.
Telefonul la care "raspunde" repetorul este: 0740-164.555
Procedura este urmatoarea: La formarea numarului, in statie se aude un semnal DTMF (pentru apel selectiv) urmat de sunet de telefon. Interfata are autoanswer, ceea ce inseamna ca apelul venit dinspre linia telefonica este pus in eter imediat, fara sa fie nevoie sa se raspunda. In momentul in care se accepta apelul, repetorul intra in emisie, permanent, pe toata durata efectuarii legaturii telefonice. In acest interval, statiile radio pot sa raspunda fara sa astepte o intrerupere a emisiei repetorului (acesta este duplex, aude corespondentul chiar si cand este in emisie).
Daca, dupa activarea legaturii telefonice, timp de 30 de secunde nu este nici o statie care sa raspunda, legatura va fi intrerupta automat. Inainte cu 10 secunde de intreruperea legaturii telefonice, pe radio se emit avertismente acustice (un bip/secunda). Durata permisa pentru o convorbire telefonica este de maxim 3 minute, dupa care aceasta se intrerupe automat; de asemeni, cu 10 secunde inainte de intrerupere, utilizatorul de statie radio este avertizat prin tonuri.
Cum am mai spus, convorbirea telefonica este full break-in, adica corespondentul cu statie radio poate intra in emisie oricand pentru a raspunde corespondentului care a format numarul. La apelarea repetorului din linia telefonica se respecta prevederile regulamentului, adica se identifica fain frumos corespondentul, prin indicativ complet. Repetorul este administrabil remote, deci nu abuzati va rog. Multumesc.
Am facut un test , merge foarte frumos...am apelat prin telefon... am avut QSO-ul cu tine Adrian... Felicitari !!! Am sa postez informatia si pe portalul Radioamator YO http://www.radioamator.info
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
yo3hjv
|
 |
« Răspunde #74 : 31 Iulie 2010, 21:15:04 » |
|
Azi am plecat catre Busteni si mi-am invins lenea; am pus statia pe masina si l-am testat. A mers OK cu 5W cu L/4 pe capota de la portbagaj. Precizare, eu am dat gaura in tabla si am pus antena cu NMO satul de magneti... In oras, in configuratia asta, nu se simtea nici un fel de fading, inclusiv cand am trecut prin pasajul de la Baneasa. A mers OK pana la intrarea in Otopeni dupa care nu a mai fost posibil sa fac QSO pe el. Acum, la Busteni, il amorsez doar dar nu reusesc sa modulez cu 5W pe o antena auto pusa la balcon. Zilele care vin voi incerca sa pun statia de pe masina pe antena, dar nu stiu daca va duce sursa pe care o am cu mine.
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
Forum pentru Radioamatori, Radioamatorism, Electronica si Radiocomunicatii